Θρησκευτικά (Γ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Κεφ. Ζ’: Tα Πάθη και η Aνάσταση του Xριστού Γλωσσάρι Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η'

Γιορτές μετά το Πάσχα

Εικόνα

40
«O Kύριος μου και ο Θεός μου» Παρουσίαση


Ο Ιησούς εμφανίζεται στους μαθητές του
Τ ο βράδυ της μέρας εκείνης που οι μαθητές του Χριστού έμαθαν από τις μυροφόρες τη χαρούμενη είδηση της Ανάστασης, ο Κύριος εμφανίστηκε ανάμεσά τους. Φοβισμένοι, με τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού κλειστά συζητούσαν αυτά που είχαν συμβεί. Τότε ήταν που φανερώθηκε μπροστά τους! Τους είπε: «Ε?ρήνη υμίν». Η χαρά και η συγκίνηση των μαθητών ήταν μεγάλη. Η πίστη τους δυνάμωσε και πάλι. Ο Δάσκαλός τους αναστήθηκε όπως τους το είχε πει.

Η δυσπιστία του Θωμά
Ένας όμως από τους μαθητές, ο Θωμάς, δεν ήταν εκεί. Όταν οι μαθητές τού μετέφεραν γεμάτοι χαρά την είδηση για την εμφάνιση του Δασκάλου, αυτός δεν τους πίστεψε και τους είπε:
– Αν δε δω στα χέρια του τα σημάδια από τα καρφιά κι αν δε βάλω τα δάχτυλά μου πάνω στη λογχισμένη του πλευρά, δεν το πιστεύω!

«Ο Κύριος μου και Θεός μου»
Και να που ο Κύριος φανερώθηκε πάλι μετά από οχτώ μέρες, με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που βρισκόταν εκεί κι ο Θωμάς! Ξαναείπε τη γνώριμη φράση «Ε?ρήνη υμίν» και πλησιάζοντας το Θωμά του λέει:
– Έλα και άγγιξε με το χέρι σου τα σημάδια από τα καρφιά. Σταμάτα να αμφιβάλλεις και πίστεψε.
Τότε ο Θωμάς αναγνώρισε τον Ιησού και είπε συγκλονισμένος:
– Εσύ είσαι ο Κύριος μου και Θεός μου!
Κι ο Ιησούς του απάντησε:
– Εσύ πίστεψες, γιατί με είδες. Ευτυχισμένοι όμως είναι εκείνοι που θα πιστέψουν χωρίς να με έχουν δει.
Με τη φράση αυτή εννοούσε τους λαούς που θα πίστευαν αργότερα στο Χριστό. Μετά από αυτό το γεγονός ο Θωμάς από δύσπιστος έγινε φλογερός κήρυκας του Λόγου του Θεού και έφτασε μέχρι τη μακρινή Ινδία. Στο τέλος μαρτύρησε για το Χριστό. Ήχος Δραστηριότητα Εκπαιδευτικό παιχνίδι Άσκηση αυτοαξιολόγησης
Μαθαίνω τις λέξεις Δραστηριότητα
Εικόνα
Ειρήνη υμίν: Σας φέρνω την ειρήνη.
δυσπιστία-δύσπιστος: Αυτός που πιστεύει δύσκολα σε κάτι. Ο Θωμάς δυσκολεύτηκε να πιστέψει στην Ανάσταση του Χριστού.
φλογερός κήρυκας: Αυτός που κηρύττει με ενθουσιασμό και με χαρά.

Λόγια Πατέρων της Εκκλησίας

«Αυτή είναι η αληθινή πίστη: Όταν δε βλέπουμε μόνο με τα μάτια του σώματος αλλά και με τα μάτια της ψυχής».

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Σκέφτομαι και γράφω:
Εικόνα
1. Τι ήταν αυτό που έκανε το Θωμά δύσπιστο;
__________________________________________________________________

2. Πώς αντέδρασε ο Θωμάς βλέποντας ξανά τον Ιησού;
__________________________________________________________________

3. Τι σήμαινε η τελευταία φράση του Χριστού «Ευτυχισμένοι αυτοί που θα πιστέψουν χωρίς να με έχουν δει.»;
__________________________________________________________________

Με λίγα λόγια
 • Ο Θωμάς, όταν έμαθε ότι ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές, έδειξε αμφιβολία και δυσπιστία.
 • Ο Κύριος εμφανίστηκε πάλι στους μαθητές και ζήτησε από το Θωμά να πιστέψει.
 • Ο Θωμάς πίστεψε κι έγινε φλογερός κήρυκας του λόγου του Θεού.
Εικόνα

Με μία φράση
Ο δύσπιστος στην αρχή Θωμάς πιστεύει τελικά στην Ανάσταση του Ιησού και γίνεται κήρυκας του λόγου του Θεού.
41
Εικόνα
O Άγιος Γεώργιος Παρουσίαση
Ο στρατιώτης που ήταν χριστιανός
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας. Ορφάνεψε μικρός από πατέρα. Η μητέρα του που ήταν χριστιανή τον ανέθρεψε με μεγάλη φροντίδα. Όταν μεγάλωσε, κατατάχτηκε στο στρατό στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ενός μεγάλου διώκτη των χριστιανών. Γρήγορα έφτασε στο αξίωμα του χιλίαρχου. Ως αξιωματικός ελευθέρωσε αιχμαλώτους και υπερασπίστηκε τους φτωχούς.

ΕικόναΚάποτε ο Γεώργιος διατάχτηκε να συλλάβει, να φυλακίσει και να βασανίσει χριστιανούς. Όμως αρνήθηκε και ομολόγησε με θάρρος μπροστά στον αυτοκράτορα τη δική του πίστη και την επιθυμία να μαρτυρήσει ο ίδιος για τον Ιησού. Έτσι άρχισαν για το Γεώργιο μεγάλες ταλαιπωρίες και βασανιστήρια, που όμως δεν του άλλαξαν γνώμη. Τα υπέμεινε με θερμή προσευχή. Παρουσίαση Δραστηριότητα

Το τέλος του Αγίου
Ο Γεώργιος παρά τα φοβερά μαρτύρια θεραπεύτηκε θαυματουργικά από το Θεό. Ήταν το τρόπαιο του Χριστού για την υπομονή, το θάρρος και την αγάπη του Γεωργίου προς αυτόν. Το γεγονός αυτό είχε ένα ακόμη θαυμαστό αποτέλεσμα. Η σύζυγος του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα και μερικοί άρχοντες πίστεψαν στο Χριστό και ομολόγησαν την πίστη τους. Ντροπιασμένος τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να αποκεφαλισθεί ο Άγιος που πλησίασε το μαρτύριο με χαρά στην ψυχή λέγοντας μια φράση από τους ψαλμούς του Δαβίδ: «Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου που δεν άφησε την ψυχή μας να γίνει τροφή στα δόντια των εχθρών μας.»
Ο Άγιος Γεώργιος ονομάστηκε από την Eκκλησία Τροπαιοφόρος. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου και είναι πολύ αγαπητός Άγιος. Ήχος Δραστηριότητα
Μαθαίνω τις λέξεις Δραστηριότητα
Εικόνα
χιλίαρχος: Αξιωματικός, διοικητής στρατιωτικού σώματος χιλίων ανδρών.
τρόπαιο: Βραβείο.
Τροπαιοφόρος: Αυτός που κρατάει το τρόπαιο, ο νικητής.
Εικόνα
ΕικόναΑριθμώ τα γεγονότα της ζωής του Αγίου με τη σωστή χρονολογική σειρά: Άσκηση αυτοαξιολόγησης
 • Φτάνει στο βαθμό του χιλίαρχου.
 • Βασανίζεται για να αρνηθεί την πίστη του.
 • Διατάζεται να συλλάβει χριστιανούς.
 • Οδηγείται στο μαρτύριο.
 • Η σύζυγος του αυτοκράτορα γίνεται χριστιανή.
 • Ομολογεί την πίστη του.
Με λίγα λόγια
 • Ο Άγιος Γεώργιος γνώρισε την πίστη στον αληθινό Θεό από τη μητέρα του.
 • Ως αξιωματικός του στρατού αρνείται να συλλάβει και να κακομεταχειρισθεί χριστιανούς.
 • Ομολογεί την πίστη του και γι’ αυτό βασανίζεται φρικτά.
 • Θεραπεύεται θαυματουργικά από το Θεό και το γεγονός αυτό κάνει τη σύζυγο του αυτοκράτορα χριστιανή.
 • Με χαρά προχωρεί προς το μαρτύριο.
Εικόνα

Με μία φράση
Ο Άγιος Γεώργιος με την αγάπη στο Χριστό και την υπομονή του, βγαίνει νικητής από τα βασανιστήρια, οδηγεί άλλους στο Χριστό και φθάνει με χαρά στο μαρτύριο.
42
Εικόνα
H Aνάληψη του Xριστού Παρουσίαση
Σ αράντα ημέρες μετά την Ανάστασή του ο Ιησούς συνάντησε τους μαθητές του στο Όρος των Ελαιών. Τους μίλησε με πολλή αγάπη «θα είμαι μαζί σας πάντα» τους είπε. Και ακόμα τους διαβεβαίωσε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει και θα τους φωτίσει το νου, για να κηρύξουν το λόγο του. Τους κάλεσε ακόμη να πάνε σε όλα τα μέρη της γης, για να διδάξουν και να βαπτίσουν στο όνομά του όσους πίστευαν.
Όταν τα είπε αυτά, άρχισε να ανυψώνεται προς τον ουρανό ευλογώντας τους μαθητές και μια νεφέλη τον έκρυψε από τα μάτια τους. Ενώ τον κοιτούσαν που ανέβαινε προς τον ουρανό, εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τους δυο λευκοντυμένοι άνδρες και τους είπαν:
«Γαλιλαίοι, τι σταθήκατε και κοιτάτε στον ουρανό; Ο Ιησούς, που αναλήφθηκε στον ουρανό, αυτός ο ίδιος θα ξανάρθει, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πηγαίνει εκεί.»
Οι μαθητές γύρισαν στην Ιερουσαλήμ. Και τι παράξενο πράγμα! Παρόλο που δε θα έβλεπαν πια τον Κύριο, η ψυχή τους ήταν γεμάτη χαρά. Είχαν τη σιγουριά της παρουσίας του δίπλα τους, όπως τους το υποσχέθηκε. Αποτραβήχτηκαν στο σπίτι που έμεναν και ζούσαν με πολλή προσευχή περιμένοντας τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος να φωτίσει τις καρδιές τους.
Η Ανάληψη του Χριστού γιορτάζεται από την Εκκλησία μας σαράντα μέρες μετά το Πάσχα. Η παραμονή της Ανάληψης είναι η τελευταία μέρα της αναστάσιμης περιόδου που λέμε στην προσευχή μας το «Χριστός Aνέστη!». Παρουσίαση Δραστηριότητα Άσκηση αυτοαξιολόγησης
Μαθαίνω τις λέξεις Δραστηριότητα
Εικόνα
νεφέλη: Σύννεφο
Ανάληψη: Ύψωση στον ουρανό.

Απολυτίκιο της Αναλήψεως Ήχος

'Aνελήφθης έν δόξη, Χριστέ ο Θεός ήμων, χαροποιήσας τους μαθητάς τη έπαγγελία του ‘Aγίου Πνεύματος βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας οτι σύ εί ο ‘Yιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

Απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα

Αναλήφθηκες ένδοξα, Χριστέ Θεέ μας και γέμισες χαρά τους μαθητές με την υπόσχεση ότι θα στείλεις το Πνεύμα το Άγιο. Ακόμη τους βεβαίωσες ευλογώντας τους ότι εσύ είσαι ο Yιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.
Εικόνα
Η μεσοστιχίδα της Ανάληψης Εκπαιδευτικό παιχνίδι
 1. Α _ _ _
   
 2. Ν _ _ _ _ _
 3. Α _ _ _ _ _ _ _ _ _
 4. Λ _ _ _ _ _ _ _
   
 5. Η _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 6. Ψ _ _ _
 7. Η _ _ _ _ _ _ _
 1. Ο Κύριος υποσχέθηκε ότι θα έλθει στους μαθητές το Πνεύμα το ...
 2. Το σύννεφο που έκρυψε τον Ιησού.
 3. Ύμνος της Εκκλησίας.
 4. Ουσιαστικό στο απολυτίκιο, που αναφέρεται στον Ιησού.
 5. Η πόλη στην οποία γύρισαν οι μαθητές (με άρθρο).
 6. Η ...τους γέμιζε χαρά.
 7. Την ... της Ανάληψης ψέλνουμε τελευταία μέρα το «Χριστός Ανέστη» (αντίστροφα).
Με λίγα λόγια
 • Στην τελευταία συνάντηση του Ιησού με τους μαθητές, ο Κύριος τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα μαζί τους και ότι θα λάβουν Πνεύμα Άγιο, για να κηρύξουν το λόγο του στα πέρατα της γης.
 • Αργότερα ο Ιησούς ανυψώθηκε στους ουρανούς ευλογώντας τους μαθητές και μια φωτεινή νεφέλη τον έκρυψε.
 • Οι μαθητές έφυγαν με χαρά στην ψυχή τους έχοντας τη σιγουριά της παρουσίας του Χριστού στη ζωή τους.
Εικόνα

Με μία φράση
Ο Ιησούς στην τελευταία συνάντηση με τους μαθητές υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα δίπλα τους και αναλήφθηκε στους ουρανούς σκορπώντας την ελπίδα στις καρδιές τους και σε ολόκληρο τον κόσμο.
43
Εικόνα
Kοσμάς και Δαμιανός:
Aνάργυροι ιατροί Παρουσίαση
Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός ήταν δυο αδέλφια, χριστιανοί, ιατροί στο επάγγελμα, που ζούσαν στη Ρώμη. Για την αγιότητα της ζωής τους, ο Κύριος τους αξίωσε να θεραπεύουν θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Τους μιλούσαν για το Χριστό και πολλοί από αυτούς βαφτίζονταν χριστιανοί. Φρόντιζαν με αγάπη και καλοσύνη τους αρρώστους χωρίς να παίρνουν αμοιβή σε χρήμα, χρυσάφι ή ασήμι (άργυρο). Γι’ αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι Ήχος Παρουσίαση .
H αγάπη του λαού προς τους Αγίους, ενοχλούσε τους άλλους ιατρούς. Tους συκοφάντησαν λοιπόν στον αυτοκράτορα ότι κάνουν θεραπείες και θαύματα με μαγική τέχνη. Οι Άγιοι παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα και ομολόγησαν την πίστη τους, λέγοντας πως θεράπευαν με τη δύναμη του Ιησού Χριστού. Aυτός τους απείλησε με βασανιστήρια και θάνατο. Όταν όμως αρρώστησε σοβαρά και οι Άγιοι τον θεράπευσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συγγενών, διέταξε να τους αφήσουν ελεύθερους.
Ό,τι όμως δεν έκανε ο αυτοκράτορας το έκανε ο άνθρωπος που είχε διδάξει την ιατρική στους Αγίους. Συνεννοήθηκε με άλλους ειδωλολάτρες ιατρούς της Ρώμης και τους θανάτωσαν με λιθοβολισμό. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου. Δραστηριότητα
Μαθαίνω τις λέξεις Δραστηριότητα
Εικόνα
Ανάργυροι (ιατροί): Iατροί που θεραπεύουν χωρίς να παίρνουν αμοιβή.
συκοφάντησαν (συκοφαντώ): Eίπαν και διέδωσαν ψεύτικες κατηγορίες εναντίον κάποιου.
Εικόνα

Και άλλοι Ανάργυροι

Άλλα δυο αδέλφια με τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός, που ήταν χριστιανοί ιατροί και κατάγονταν από την Ασία ονόμασε η Εκκλησία μας Αναργύρους. Την πίστη στον αληθινό Θεό τη διδάχτηκαν από τη μητέρα τους Θεοδότη. Θεράπευαν δωρεάν τους ανθρώπους και τους μιλούσαν για το Χριστό. Ανάμεσα στα πολλά θαύματα αναφέρεται η θεραπεία της Παλλαδίας, μιας γυναίκας που ζούσε για πολλά χρόνια κατάκοιτη. Τη μνήμη τους η Εκκλησία μας τιμά την 1η Νοεμβρίου.
Εικόνα
Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά: Άσκηση αυτοαξιολόγησης
 • O αυτοκράτορας απείλησε ότι θα τους θανατώσει.
 • Φρόντιζαν και θεράπευαν δωρεάν τους ασθενείς.
 • Θεράπευσαν τον αυτοκράτορα από σοβαρή ασθένεια.
 • Λιθοβολήθηκαν από ανθρώπους που τους φθονούσαν*.
 • Συκοφαντήθηκαν ότι έκαναν θεραπείες με τη μαγική τέχνη.
Συζητώ μέσα στην τάξη
Εικόνα
Βρίσκω, συγκεντρώνω, και παρουσιάζω στοιχεία στην τάξη για την ιατρική δράση του Αλβέρτου Σβάιτσερ. Στη συνέχεια συζητώ με τους συμμαθητές μου τις εντυπώσεις μου.
Με λίγα λόγια
 • Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν χριστιανοί γιατροί που θεράπευαν δωρεάν τους ασθενείς και πολλές φορές θαυματουργούσαν.
 • Ομολόγησαν την πίστη τους στον αυτοκράτορα τον οποίο θεράπευσαν από σοβαρή ασθένεια.
 • Τελείωσαν τη ζωή τους με μαρτυρικό τρόπο, εξαιτίας του φθόνου των ειδωλολατρών.
Εικόνα
Με μία φράση
Οι Άγιοι Ανάργυροι, έζησαν μία ζωή κοντά στο Χριστό και υπηρέτησαν με αγάπη κι αφοσίωση τους ανθρώπους, αφού αξιώθηκαν να πραγματοποιούν και θαύματα στο όνομά του.

* φθονώ: ζηλεύω πολύ, μισώ.