Οι Έλληνες της Αμερικής

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 20ού, σημειώνεται ένα έντονο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Έλληνες πολίτες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μπαρκάρουν με ατμόπλοια προς τις δυτικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου. Έπειτα από ένα δύσκολο και μακρύ ταξίδι, αποβιβάζονται στο νησί Ellis Island, όπου υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων, πριν τελικά τους δοθεί άδεια παραμονής κι εργασίας στη νέα χώρα. Παρακολουθήστε την πορεία του ταξιδιού τους και την άφιξή τους στην Αμερική μέσα από φωτογραφικό υλικό.


Μπορείτε παράλληλα να διαβάσετε κι ένα απόσπασμα από το Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο πρώτο: Αμερική του Θανάση Βαλτινού, όπου περιγράφονται οι συνθήκες της άφιξης των μεταναστών στην Αμερική.

deco_leftdeco_right

Μάθετε περισσότερα για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική από τον διαδικτυακό τόπο του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

εικόνα

Ο Ελληνισμός της Αμερικής

deco_leftdeco_right

Από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Δεύτερη Πατρίδα. Έλληνες και Αμερικανοί». Σ΄ αυτό Έλληνες της διασποράς από τις ΗΠΑ αφηγούνται τις ιστορίες της οικογένειάς τους και των ιδίων, τον ξεριζωμό από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία, την άφιξη στις ΗΠΑ, τις δυσκολίες επιβίωσης και τον τρόπο με τον οποίο έζησαν ως μέλη των ελληνικών παροικιών αλλά και ως Αμερικανοί πολίτες.

εικόνα

«Δεύτερη Πατρίδα. Έλληνες και Αμερικανοί»

deco_leftdeco_right

Στην ταινία Νύφες του Παντελή Βούλγαρη (2004) νεαρά κορίτσια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης προορίζονται για νύφες μεταναστών που θέλουν να παντρευτούν γυναίκες από την πατρίδα τους. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα πάνω στο πλοίο με προορισμό για τη Νέα Υόρκη.

Από τις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το σενάριο εδώ

deco_leftdeco_right

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική οι πρώτες ηχογραφήσεις παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών. Αμερικανικές εταιρίες δίσκων, όπως η Columbia και η R.C.A. Victor, δραστηριοποιήθηκαν στη μαγνητοφώνηση ελληνικών τραγουδιών, ενώ αργότερα δημιουργήθηκαν και ελληνικές εταιρίες (Panhellenion Record Company, Greek Record Company κ.ά.).

Δίσκος 78 στροφών της Victor

Δίσκος 78 στροφών της εταιρίας Victor

Στο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Στην Αμερική» (2006) γίνεται αναφορά σε σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς, όπως ο Γιώργος Κατσαρός, η Μαρίκα Παπαγκίκα και ο Κώστας Δούσας (ή Δούσιας). Διαβάστε τους στίχους του τραγουδιού και αναζητήστε, αν θέλετε, την ηχογράφησή του.

info

Το παρόν αποτελεί μέρος του ψηφιακού εμπλουτισμού των σχολικών βιβλίων (Ψηφιακό Σχολείο) και διατίθεται μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στο πλαίσιο για το οποίο διαμορφώθηκε.